Jurgen van Groningen Schinkel

Dirigent, Componist, Arrangeur, Muziekdocent, Workshopleider en Coach

Jurgen van Groningen Schinkel is dirigent bij Harmonie Orkest Zoetermeer, het harmonie orkest van Muziekvereniging Wilskracht Amersfoort en bij het Haags Instrumentaal Jeugdensemble. Daarnaast dirigeert hij regelmatig verschillende Play In’s (orkest voor een dag). Jurgen is een enthousiaste, creatieve dirigent met aandacht voor de individuele muzikant in het orkest. Hij studeerde aan het Conservatorium in Utrecht HaFaBra-directie bij dhr. D. Oosterman en ensembleleiding bij dhr. H. Alkema. Inmiddels stapt hij al meer dan 20 jaar wekelijks op de bok bij verschillende orkesten. Jurgen is lid van de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs.

Componist en arrangeur

Naast het dirigeren en lesgeven schrijft Jurgen ook al ruim 20 jaar arrangementen en composities. Deze muziekstukken worden sinds 2014 uitgegeven bij Just Notes Publishing, de muziekuitgeverij van Just Notes Music. Het arrangeren en componeren is een gevarieerde bezigheid. Van Jurgen verschenen arrangementen in verschillende genres en stijlen. Naast werken voor leerlingen orkest, harmonie orkest, school orkest, koper ensemble en klarinet choir schrijft hij sinds de samenwerking met Koen ook composities en arrangementen voor slagwerkensembles.

Muziekdocent en Coach

Naast het dirigeren geeft Jurgen ook muzieklessen op trompet, cornet, bugel, hoorn en euphonium. Vooral gevorderde muzikanten maken gebruik van de lesmogelijkheid bij Jurgen. Naast de basisvaardigheden van het muziek maken op een koper instrument (ademhaling, techniek, embouchure, klank, zuiverheid, voordracht, muzikaliteit etc.) staan de doelen van de leerling centraal. Daarnaast is Jurgen ook actief als muzikale coach. Hij begeleidt muzikanten, orkesten, docenten en dirigenten en maakt daarbij gebruik van diverse coachingstechnieken. Zijn pedagogische, didactische én conservatorium achtergrond helpen daarbij om de juiste stappen op weg naar het gewenste eindresultaat te vinden.

Vakspecialist Muziek in het basisonderwijs

Jurgen legt met zowel een Conservatorium-, PABO- en Special Educational Needs opleiding de verbinding tussen basisscholen en de muziekwereld. Jurgen heeft gewerkt als leerkracht in het basisonderwijs, het speciaal onderwijs (cluster 3) en is Vakspecialist Muziek op de Basisschool. Hij schreef en ontwikkelde de lesmethode van BasisschoolMuziek.nl en geeft coaching en workshops aan leerkrachten. Bij BasisschoolMuziek.nl is Jurgen actief als vakspecialist, coach, docent, projectleider, adviseur en workshopleider.

YouTube:

Meer lezen: